Food for thought

Écht moeilijke keuzes zijn op één hand te tellen. Dat zijn meestal dilemma’s waarbij iedere keuze ten koste gaat van iets anders.  Als mens, manager en ondernemer krijg je daarmee hoe dan ook een keer te maken. En verder? Kijk eens terug! Welke keuzes zijn voor jou in baan of business richtinggevend geweest, wat ging eraan vooraf en waar heeft het je gebracht? Think about it!

Voor Risór denk ik met regelmaat na over richting. Ook als check om koers te houden. Voor afstand, inzichten en inspiratie vind je mij in de natuur. Onderweg richting heide bedenk ik me dat als het gaat om natuur en metaforen, de natuur voorspelbaar is. En ik vraag me af: is het de voorspelbaarheid van de natuur? Of van het eigen denken? Waarschijnlijk allebei. Met de auto parkeer ik die gedachte. Tijdelijk, want na drie kwartier is het zover.  Het doet denken aan de gemiddelde managementtraining. Wandeling, kruispunt, pad, obstakels trotseren en het team naar de overkant leiden. En daarna mag je, aan de hand van iets uit de natuur, de groep meenemen in wat dat over jóu vertelt  (en sta je met een eikel in je handen te vertellen dat de boom goed geworteld is en wil groeien:-)).

Goed, soms moet je opnieuw kijken om andere dingen te zien. En dus vraag ik mezelf af:Wat zie ik?, Wat zie ik nu echt?’ Op links, aan het einde van het pad, een hardloopclub in warming-up. Een geheel van op en neer springende fluorvlakken, klaar om samen, als een geoliede machine, een resultaat neer te zetten. Op rechts een pad vol grazers met kalfjes en wat bloeiende bomen. Een lommerrijk plaatje, waarbij het einde van het pad niet zichtbaar is. En recht vooruit een leeg pad in een open veld.

Links ziet er goed uit, lekker laten gaan. Hooguit nieuwe uitdagingen voor bedenken. Rechts nu beter niet, grazers zijn niet blij als je te dichtbij komt als er iets te beschermen valt. Het einde van het pad met grazers, bereik je dan via een andere weg (en anders is het aan natuurbeheerders om ze naar een ander gebied te leiden). Rechtdoor is het leeg, weids en onbekend. Perfect voor afstand tot de dagelijkse dingen. Lekker nadenken over context, ontwikkelingen en wat die betekenen voor ontwikkeling en groei van klanten en Risór. Nadenken over mijn rol én over plezier en zingeving voor eenieder die betrokkenen is.

Na een kwartier is de stilte voorbij. Stemmen dringen zich van achteren op. Om ruimte te geven aan denken, houd ik pas in en laat de groep voorgaan. Het is een pa, verhit en met rood hoofd voorop, met op ruime afstand de rest van het gezin. Klagend, zuchtend en kreunend ‘volgen’ ze pa. Pa is hardloper en de groep vooruit, het gezin wil grazen (niet altijd; nu wel). Richtinggevend kiezen lijkt een makkie (kijk naar pa, die heeft gekozen). Er komt iets meer bij kijken. Anderen meekrijgen en mee laten doen in de gekozen richting, plezier beleven en samen uitkomen waar je wilt op een manier die de ander ook laat uitkomen waar hij of zij wil zijn, daar is iets anders voor nodig.

Voorspelbaarheid is zo gek nog niet: -) Werk aan ‘de winkel’!